Ga naar hoofdinhoud
Brittany American Cemetery: Amerikaanse begraafplaats in Saint James

Brittany American Cemetery, de Amerikaanse begraafplaats in Saint James

Ontzag. Dat is het gevoel dat de Amerikaanse begraafplaats in Normandië ‘Brittany American Cemetery’ oproept. Ook de omgeving voelt gelijk heel Amerikaans aan wanneer je het terrein oploopt. Netjes onderhouden, strak gemaaid gras en geen onkruid te bekennen. De Amerikaanse begraafplaats in Normandë is de laatste rustplaats voor meer dan vierduizend Amerikanen. Zij hebben hun leven gegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de slag om Normandië is hard gevochten. Hierbij zijn ongelofelijk veel slachtoffers gevallen. Veel daarvan zijn in het gebied waar ze gestorven zijn begraven.

De Amerikaanse begraafplaats bestaat uit 28 hectare boerenland en ligt dichtbij de grens van Normandië met Bretagne, in Saint James. Op de begraafplaats liggen 4.410 Amerikaanse oorlogsslachtoffers. De meesten hebben hun leven verloren tijdens de Normandië en Bretagne Campagnes van 1944. Langs de muur van het herdenkingsterras staan ​​de namen van 498 oorlogshelden die nooit meer zijn gevonden. Rozetten markeren de namen van degenen die zijn geïdentificeerd.

Een begraafplaats met lange rijen, witte marmeren kruisen. Indrukwekkend.

Zodra je de begraafplaats oploopt voelt het gelijk Amerikaans aan. Alles is tot in de puntjes perfect aangelegd en onderhouden. Er hangt haast een serene rust. Met vogels op de achtergrond, loop je via het granieten gedenkteken naar de kapel. In de kapel, met zijn glas in lood raam en het sculptuur, bevinden zich twee grote operatiekaarten. Deze zijn vergezeld door militaire vlaggen. Op de enorme landkaarten aan de muur wordt de historie uitgelegd. De kapel van de begraafplaats geeft toegang tot een uitkijkplatform waarop twee enorme Amerikaanse vlaggen staan. Vanaf dat punt heeft u uitzicht op het gebied met witte grafstenen. In één woord: indrukwekkend.

In kaarsrechte lange rijen staan witte marmeren kruisen over het gazon verspreid. Meestal Latijns, met her en der een davidster. Op de achterkant staan de naam en geboortedatum van de gevallen soldaat gegrafeerd. Kippenvel. Zeker als je je realiseert wat de leeftijden zijn. Stuk voor stuk jonge jongens. Bezoek behalve de Amerikaanse begraafplaats ook de Duitse begraafplaats, zoals La Cambe in de buurt van Omaha Beach. Het contrast is immens.

Begraafplaatsen in Normandië

Op de begraafplaatsen in Normandië liggen voornamelijk Amerikaanse, Britse, Duitse, Canadese, Poolse en Franse soldaten begraven. Elke nationaliteit heeft zijn eigen begraafplaats. De velden zijn strak ingericht. Elk graf een standaard grafteken. Behalve een embleem staat ook een sober opschrift met: naam, rang, regiment, geboorte- en sterfdatum. De afmetingen van de rechthoekige steen zijn voor bijna alle Europese landen gelijk. Per land verschilt de vorm van de bovenkant. Bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten hebben een kruis als basisvorm. Speciale instanties houden zich bezig met het beheer van deze oorlogsbegraafplaatsen. Ter herinnering, maar ook als les.

Veteranendag op de Amerikaanse begraafplaats van Normandië

Elk jaar op 11 november organiseert de Brittany American Cemetery zijn jaarlijkse ‘Veterans Day Ceremony’ (dit jaar om 10.00 uur ‘s ochtends), en is toegankelijk voor iedereen. Ben je familielid van iemand die herdacht wordt op de Amerikaanse begraafplaats in Normandië, en ben je van plan om de ceremonie bij te wonen? Stuur dan een e-mail naar het personeel van de begraafplaats.

De begraafplaats is dagelijks geopend voor het publiek van 9.00 tot 17.00 uur. Met uitzondering van 25 december (eerste kerstdag) en 1 januari (nieuwjaarsdag). Tijdens openingstijden is een medewerker in het bezoekersgebouw aanwezig om vragen te beantwoorden. Zij begeleiden bijvoorbeeld familieleden naar graf- en herdenkingsplaatsen.

Meer informatie over de Amerikaanse begraafplaats in Normandie:
https://www.abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/brittany-american-cemetery

Adres:

Brittany American Cemetery – Normandië/Bretagne
Bel Orient 50240
Montjoie Saint Martin
France
+33 (0) 2 33 89 24 90