Ga naar hoofdinhoud
Muguet de mai / Lellietjes-van-Dale

Een boeketje Lellietjes-van-Dalen op 1 mei

De Fransen vieren op 1 mei twee feestdagen. Als eerste de internationale Dag van de Arbeid, zoals wij in Nederland. En als tweede May Day. Op deze dag vieren ze het begin van de lente. In Rome werd dit ook al gevierd als het feest van Flora. Zij was de godin van bloemen, planten en vruchtbaarheid.

Geurende Muguet de mai

Op dit moment, tijdens het coronavirus (Covid-19), hebben de fransen nog steeds een lockdown. Alleen het vervoer naar de supermarkt is toegestaan. Maar anders werden op 1 mei overal de boeketjes van Muguet de mai verkocht, die wij kennen als Lelietjes-van-Dalen. Een prachtige plant met fragiele, zuiverwitte en fris geurende bloemen. Je geeft dit aan een goede vriend of vriendin als teken van vriendschap en staat symbool voor de lente: treize fleurs portent bonheur! En betekent 13 geluksbloemen. Hoewel 13 bloemetjes aan het steeltje zeer zeldzaam is, want de meeste stelen bevatten 6 tot 12 bloemetjes.

Het zal je dan ook niets verbazen dat het Lelietje-van-dale populair is als bruidsbloem. De geur is zo bijzonder dat het onder andere Dior, Estée Lauder en Chacharel geïnspireerd heeft tot het maken van heerlijke parfums op basis van deze bijzondere bloem.

Maar let op, het Lelietje-van-dalen is in zijn geheel giftig, ook het water in de vaas. Wees daarom alert met kleine kinderen en huisdieren.

Bekijk hier alle Franse nationale feestdagen.

Lees ook deze blogs: