Ga naar hoofdinhoud
Mont Saint-Michel

Hoogtepunten van de Mont Saint-Michel, zes tips

De Mont Saint-Michel is één van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. En terecht. Het kleine eiland voor de kust tussen Normandië en Bretagne is betoverend mooi. De Mont Saint-Michel is echt een icoon van Frankrijk. Het beeld van de abdij bovenop de heuvel van het eiland is wereldberoemd. Ook het landschap er omheen is erg indrukwekkend. Dit sprookjesachtige schiereiland heeft één van de sterkste getijden in Europa. Een fascinerend spektakel dat uitgeroepen is tot werelderfgoed door UNESCO. In dit artikel zes hoogtepunten die je gezien móét hebben!

Het eiland Mont Saint-Michel is een bezoek meer dan waard. De pittoreske smalle straatjes en steile trappen naar de abdij, parochiekerk, verschillende kapellen en het beeld dat op de spits van de abdijkerk staat. Het springtij is een spektakel dat u niet moet missen. Ook wadlopen in de baai is een bijzondere belevenis. Zes tips die de moeite meer dan waard zijn:

Tip 1. Het hoogste punt, abdij La Merveille

Abdij La Merveille (het wonder), het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het eiland. De drie niveaus die de abdij kent, geven de hiërarchie binnen het klooster weer. De monniken woonden op het hoogste niveau in de besloten wereld van de kerk, het klooster. Op het middelste niveau werden hoge gasten ontvangen door de abt. Bedevaartgangers en soldaten werden op het onderste niveau ontvangen. Bezoek de abdij liefst laat in de middag of vroeg in de ochtend. Zo heb je het minst last van grote drommen toeristen. Vergeet niet je entreeticket voor de abdij La Merveille van tevoren online te kopen. Die zijn een jaar geldig én je staat niet in een lange wachtrij ter plaatse. Slim bekeken.

Tip 2. Parochiekerk van Mont Saint-Michel

De parochiekerk gewijd aan Sint-Pierre, patroonheilige van de vissers, is een klein gebouw uit de 15e en zestiende eeuw. Via steile trappen loop je de route naar de abdij omhoog en kom je onderweg de parochiekerk tegen. Tegenover dit charmante kerkje heb je een wijds uitzicht over het wad. Hier maak je prachtige foto’s. De kerk is echt het bezichtigen waard. Het is met uitzonderlijk vakmanschap gebouwd. Het plafond is compleet van hout en heeft de vorm van een omgekeerd schip. Dit zie je wel meer bij Normandische kerken en is een verwijzing naar de Vikingen. Zij maakten na de 10e eeuw dienst uit in Normandië en waren grote sponsoren van de kerk. Vikingen hebben ook bij de bouw van de Mont Saint-Michel een grote rol gespeeld.

Tip 3. Het springtij bij volle maan

De Mont Saint-Michel ligt aan de voet van een baai en is gebouwd op een rotsachtig eiland. Bijzonder is het getij eromheen. Met vloed is het eiland omringd door water. Tijdens eb kan je via het wad erheen lopen. Maar de baai van de Mont Saint-Michel is niet alleen bijzonder bij laagwater. Het springtij dat elke veertien dagen plaatsvindt bij volle maan is spectaculair. Dan komt de vloed ‘met de snelheid van een galopperend paard’ binnenrollen. Dat schreef Victor Hugo ooit. Veel toeristen gaan speciaal daarvoor naar de Tour du Nord, een krappe ronde toren. We geven u graag een tip: het terras en de tuinen van de abdij zijn veel betere locaties om het springrij te bekijken. Meer plek en véél verder zicht

Tijdens springtij worden speciale evenementen georganiseerd. Zo kan je golfsurfen en kajakken in de baai van de Mont Saint-Michel. Wil je weten wanneer het springtij is? Hier vind je de springtij kalender.

Tip 4. Wadlopen in de baai van Mont Saint-Michel

Wadlopen in de baai is een unieke belevenis!

De Baai van de Mont Saint-Michel, staat net zoals de Mont Saint-Michel zelf op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De baai is de thuis van een groot aantal biotopen en een geliefde plek van veel wilde vogels.

Ga je in de zomer naar de Mont Saint-Michel? Dan is wadlopen een must. Dagelijks vertrekken er meerdere wandelingen onder begeleiding over het wad. Elk afhankelijk van het getij. Een korte en mooie optie is de wandeling naar het onbewoonde rotseiland Tombelaine. Onderweg kom je zeehonden en zeevogels tegen en heb je een prachtig zicht op Mont Saint-Michel zelf. Handig om te weten: je loopt in korte broek en op blote voeten.

Let op! Wadlopen op eigen houtje is levensgevaarlijk
De baai van de Mont Saint-Michel kent de sterkste getijverschillen van Europa. Verradelijk is het drijfzand van de baai, ook wel ‘Lises’ genoemd. Bij vloed ontstaat er ‘thixotrope’. Dat is een bekend verschijnsel waardoor je opgesloten wordt door de golven. Steek nooit zonder gediplomeerde gids over. Zelfstandig over het wad lopen is niet verboden, maar wel levensgevaarlijk. De risico’s behalve het drijfzand zijn mist, onweer, razendsnel opkomende vloed en diepe, snelstromende geulen. Kortom: nooit doen! Zelfs niet vlakbij het eiland. Er zijn voldoende gidsen die u individueel of met een groep kunnen begeleiden.

Tip 5. Bereikbaarheid en parkeren bij de Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is te bereiken via een grote brug over de zee. Die is alleen toegankelijk voor voetgangers en pendelbussen. Fietser worden niet geweerd.

Een bezoek aan de Mont Saint-Michel is gratis. Wel betaal je voor de parkeerplaats van je auto. Vanaf daar kan je kosteloos met een pendelbus naar het eiland. Die rijden om de vijf minuten. Per voet ben je een kwartiertje onderweg.Parkeer je auto aan het begin van de dijk. Parkeren kost rond de 14 euro per dag.
Tip: tussen 19.00 en 2.00 uur kun je hier gratis parkeren. In de avond is de abdij prachtig verlicht.

Tip 6. Minder toeristen ’s avonds en in de winter

Als u de Mont Saint-Michel in redelijke rust wilt ontdekken, ga dan in de avond of tijdens de winter. Het eiland is elke avond tot middernacht verlicht. In het donker is de sfeer magisch door lantaarns die de hoofdstraat en de vakwerkhuizen subtiel verlichten. In de winter kan het goed afkoelen aan de kust van Normandië, daar krijgt u meer ruimte en rust voor terug.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek de Mont Saint-Michel dan virtueel en bekijk deze film op YouTube.

Mont Saint-Michel & praktische informatie

Alle tips op een rij

  • Koop een entreeticket voor de abdij La Merveille van tevoren online. De tickets zijn een jaar geldig en je vermijdt wachtrijen.
  • Het terras en de tuinen van de abdij zijn eigenlijk een veel betere locatie om het springrij te zien. Meer plek en véél verder zicht.
  • Tijdens springtij worden er speciale evenementen georganiseerd. Zo kan je golfsurfen en kajakken in de baai. Houd de springtijkalender in de gaten.
  • Parkeren is gratis vanaf 19.00 tot 02.00 uur. Een goed moment om rustig van het eiland te genieten en de abdij is na zonsondergang prachtig verlicht.
  • Opzoek naar een goede Frans/Engelstalige privé-gids? Wij kunnen Gaëlle Lotton van harte aanbevelen.
  • Met vrienden of familie de Mont Saint-Michel bezoeken? Maak er dan een bijzonder weekend van. Verblijf met z’n allen in ons ruime vakantiehuis La Minoterie . De Mont Saint-Michel is maar een half uurtje rijden.

Openingstijden Mont Saint-Michel

De verschillende bezienswaardigheden hebben hun eigen openingstijden:

  • De Mont Saint-Michel is altijd open.
  • De abdij is dagelijks geopend van 09.30 tot 19.00 uur, met een eerdere sluitingstijd van 17.00 uur van september tot en met april. De abdij is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten.
  • De Archeoscope is dagelijks geopend tussen 09.30 en 16.30 uur.
  • Het Musée de la Mer et de l’Ecologie en het Musée Historique zijn beide geopend van 10:30 tot 16:30 uur, op maandag gesloten.

Is de Mont Saint-Michel gratis?

De Mont-Saint Michel zelf is gratis en vrij toegankelijk om te bezoeken. Voor de abdij met je een ticket kopen (tot 18 jaar is het gratis). Je kunt hier ook een audiotour huren. Eenmaal in de abdij kun je vrij rondlopen.
Parkeren kost wel geld. In het laagseizoen betaal je 9 euro en 14 euro in het hoogseizoen voor 24 uur. Tussen 19.00 en 2.00 uur kun je gratis parkeren.

Zijn honden toegestaan op de Mont Saint-Michel?

Ja, honden zijn toegestaan op een groot gedeelte van de Mont Saint-Michel. Vanaf de parkeerplaats wandel je met je hond in een kleine 2 KM naar het eiland. De wandeling is genieten, je ziet de Mont Saint-Michel steeds een beetje groter worden en de baai er omheen is prachtig. In de shuttlebussen die heen en weer naar het eiland rijden zijn honden niet toegestaan.
Het dorp Mont Saint-Michel mag je met je hond betreden. Maar let op, het kan hier enorm druk zijn in de smalle straatjes en de vele trappen. De abdij is te vinden op de top van het dorp. Dit is een nationaal monument waar honden niet zijn toegestaan.

Hoe bereik je de Mont Saint-Michel?

Vanuit Parijs kun je de trein nemen naar Pontorson of Rennes, hier kun je de directe shuttlebus naar de Mont Saint-Michel nemen. Kom je met de auto? Dan kun je parkeren op het enorme terrein vlak voor de kust. Dit is betaald parkeren. Vanaf hier kun je naar het eiland lopen of in de gratis shuttlebus stappen. Het adres van de parkeerplaats is:

Le Mont Saint-Michel
Le Bas Pays
50170 Beauvoir Frankrijk