Skip to content

Saint-James: 4 tips om te doen in dit bijzondere dorp

Saint-James is een klein dorp in Normandië met iets meer dan vijfduizend inwoners. Het ligt tegen de grens van Bretagne aan, in de baai van de Mont Saint-Michel. Het levendige dorpje staat in een rustig en uniek landschap. Saint-James is over de hele wereld bekend vanwege het beroemde breiwerk uit de gelijknamige kledingfabriek ‘Saint James’. Deze is erkend als een Living Heritage Company in 2013. De grote Amerikaanse begraafplaats ‘Brittany American Cemetery’ is ook een toeristische trekpleister. Her en der verscholen in het dorp vind je monumenten uit de vijftiende eeuw. Lees onze vier tips over Saint-James:

Tip 1) De blauwwitte strepen van kledingmerk Saint-James

Saint-James, vernoemd naar het gelijknamige dorp, is een wereldberoemd kledingmerk. Vandaag de dag bekend dankzij hun kenmerkende blauwwit gestreepte visserstrui. Ze zijn in de elfde eeuw ontstaan in Saint-James. Ze bouwen dus voort op een duizend jaar oude textieltraditie. Het bedrijf verfde en weefde wol die werd verkocht in de vorm van strengen en ballen. Ze fokte toen zelf schapen in de baai van de Mont Saint-Michel. Deze schapen hadden de ideale wol voor het breien van truien en hoeden. En wat nóg belangrijker bleek: nautische uitrusting om lokale zeilers en vissers warm te houden tijdens stormachtige expedities

Maak kennis met de ambacht van Saint-James en bezoek het atelier. Door een groot rond raam in de winkel zie je het geheim van hun ambacht: het breien van authentieke nautische truien en Bretonse gestreepte shirts. De winkel en atelier zijn slechts op een steenworp afstand van de Mont Saint-Michel.

De excellentie van Franse knowhow
Dankzij hun breiwerk is Saint-James sinds 1889 officieel bestempeld als Frans vakmanschap. Het label Entreprise du Patrimoine Vivant is een teken van erkenning door de staat. Opgezet om Franse bedrijven te belonen voor de uitmuntendheid in traditionele en industriële vaardigheden. Bewonder dit unieke savoir-faire!

Het adres van de winkel en atelier Saint-James:
Tricots Saint-James
B.P 1 – Z.I. Route d’Antrain
50240 Saint-James FRANKRIJK

Tip 2) De begraafplaats ‘Brittany American Cemetery’ in Saint-James

Indrukwekkend. Dat is de Amerikaanse begraafplaats ‘Brittany American Cemetery’ in één woord. Alles voelt gelijk heel Amerikaans: keurig onderhouden, strak gemaaid gras en geen onkruid te bekennen. Brittany American Cemetery is de laatste rustplaats voor meer dan vierduizend Amerikanen die hun leven hebben gegeven in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de slag om Normandië is hard gevochten en zijn veel slachtoffers gevallen. De meeste daarvan zijn in het gebied waar ze zijn gestorven begraven. De Amerikaanse begraafplaats is zeker een bezoek waard. Lees hier meer over Brittany American Cemetery.

Tip 3) De kerk Saint-Jacques, een historisch monument

Aan de rand van het dorp staat de kerk Saint-Jacques. Deze werd gebouwd in de vijftiende eeuw. Het heeft nog een mooi triforium; een smalle galerij in de kerk met zicht op de grote binnenruimte. De kerk heeft ook een uitbundig romaans portaal. En kerkdeur dat een omlijsting heeft van versierde bogen. Van binnen kan je ‘Maagd en Kind‘ uit de veertiende eeuw bewonderen. Die is als ‘Historisch Monument’ opgenomen. De dorpskerk zijn ze op dit moment aan het renoveren. Die klus gaat nog jaren gaat duren. De waanzinnig hoge kosten die het met zich meebrengt kan de gemeenschap niet zomaar opbrengen.

Tip 4) Château de la Paluelle

Château de la Paluelle is gebouwd in de vijftiende eeuw. Dit château is benoemd als een historisch monument. Samen met het aangrenzende park trouwens.  Vandaag de dag eigendom van een afstammeling van de familie La Haye-Saint-Hilaire. Bezitters van de Beuvronvallei. Eens per jaar krijgt iedereen de mogelijkheid om deze bijzondere plek te bewonderen. In de eerste helft van september komen de beste springpaarden naar Château de la Paluelle in Saint-James. Van vrijdag tot zondagavond vinden in het park talloze evenementen plaats voor professionele én amateurruiters. Met als hoogtepunt de Grand Prix op 1,40 meter, met de beste renners op het nationale circuit.

Wil je meer weten over bezienswaardigheden in Saint-James en omgeving? Bekijk de website of bezoek de plaatselijke VVV:
Office du Tourisme
4 Rue Fauconnière
Saint-James


admin