Ga naar hoofdinhoud
bramen-jam-blackberry-frankrijk-zelf maken- bramenjam

Bramenjam, het lekkerste zelfgemaakt

Hoe leuk is het om met je kinderen zelfgemaakte bramenjam te maken? Tijdens onze heerlijke vakantie in Frankrijk kwamen we op het idee om de rijpe bramen rondom ons vakantiehuis La Minoterie te plukken. Lekker en gezond, verse bramen voor in de yoghurt.

Nog geen half uurtje werk en groot plezier!
Enthousiast ging ik met onze kinderen bramen plukken. Er staan hier namelijk rondom de grote tuin enorme bramenstruiken. Al snel werd duidelijk dat we elkaar nodig hadden. Terwijl de een met een tak de lange de stengels met scherpe doornen aan de kant hield, kon de andere dan net even de verste rijpe bramen plukken. Met hier en daar een schrammetje, hadden we een grote schaal vol heerlijke verse donkerrode bramen geplukt. Genoeg voor in de yoghurt, maar helemaal lekker om zelfgemaakte jam te maken. We gingen aan de slag om dit eens uit te proberen. En binnen een half uur hadden we een paar potten verrukkelijke jam.

Tip: niet genoeg bramen?

Heb je een bramenstruik ontdekt maar heeft deze net niet genoeg bramen om jam te maken? Vries dan de eerste oogst bramen in en pluk de volgende dag verder totdat je genoeg hebt verzameld om je eigen bramenjam te maken.

bramen-jam-blackberry-frankrijk-zelf maken- bramenstruik
bramen-jam-blackberry-frankrijk-zelf maken- bramenstruik

De braam, een bommetje vitamine

Wist je dat… bramen kleine, krachtige vruchtjes zijn? Bij bramen zijn de grootste vruchten het zoetst en het lekkerst van smaak. Deze vruchtjes zitten bomvol antioxidanten, vitamine C en K.

Souvenir
In de Franse supermarkt verkopen ze verschillende maten weckpotjes. Leuk om als souvenir kado te geven aan oma, als we weer thuis zijn.

Recept bramenjam maken (<30 min)

Nodig:

  • 500 gram vers geplukte bramen
  • 500 gram geleisuiker
  • 1 el citroensap
  • Uitgekookte potjes (weckpotjes of lege glazen potten)

Voorbereiden
Was de bramen in een vergiet en verwijder steeltjes en harde stukjes. Houd je niet van stukjes in je jam? Pureer dan eerst met een staafmixer de bramen. Voor jam zonder pitjes kun je de bramenpuree nog even zeven. Ik houd van stukjes fruit, dus doe ik de bramen rechtstreeks in de pan.

Koken
Doe de bramen (of de puree) met de suiker en het citroensap in een pan. Prak de bramen met een vork plat. Blijf voortdurend roeren totdat het geheel gaat koken. Laat het mengsel op laag vuur nog ongeveer 5 minuten door koken.

Kook in de tussentijd de glazen potten voor de jam in een pan met water.

Eindresultaat
Giet het bramenmengsel in de schone potjes. Draai de deksel erop en zet deze op zijn kop voor tenminste 5 minuten. Wanneer je deze weer rechtop zet hoor je een klik van de deksel, dan weet je dat ze vacuüm zijn gezogen.

Tip: bramenjam bewaren

De bramenjam kun je wel een aantal maanden bewaren. Wanneer je ze opent bewaar je de bramenjam in de koelkast.