Ga naar hoofdinhoud

Bijzonder vakantiehuis
Nederlanders in Normandië

“De meest bijzondere momenten in je leven, zijn de momenten die je samen deelt.
Met familie of vrienden.

Verbondenheid met elkaar, dat vergeet je niet meer.”

Karakteristieke watermolen verbouwd tot sfeervol vakantiehuis

Geen francofiel, geen woord Frans spreken en verliefd worden, als Nederlanders, op een oude watermolen in Normandië. Achteraf vraag ik me wel eens af hoe we hier verzeild zijn geraakt. We wisten vooraf niet aan wat voor avontuur we begonnen. Gelukkig maar. Met een flink portie doorzettingsvermogen hebben we het grote vakantiehuis La Minoterie opgeknapt. Én met veel liefde. Telkens als we hier terugkomen voelt het als een magische plek. We voelen ons welkom. Dat gevoel ervaren meer mensen in onze bijzondere vakantiehuis in Normandië. Daar zijn we trots op als Nederlandse eigenaar. Het eerste dat wij doen bij aankomst? De fijne belevenissen van onze gasten in ons gastenboek lezen. Het had zo moeten zijn.

Geen francofiel, geen woord Frans spreken
Geen francofiel, geen woord Frans spreken én niet bekend in Normandië. Toch zijn we met één bezichtiging verliefd geworden op een karakteristieke oude watermolen. Dat overkwam ons in de zomer van 2017. Toen bezochten we vakantiehuis La Minoterie in Normandië voor het eerst. We hadden de molen op het internet te koop zien staan. Daar bleef het bij. Pas na een paar maanden borrelde het idee van het vakantiehuis in Normandië weer op. We besloten last-minute gelijk richting Normandië te gaan. Met onze drie kinderen (toen anderhalf, vijf en zeven jaar) reden we vanuit Nederland naar Frankrijk. Benieuwd wat we zouden aantreffen. Midden in de nacht kwamen we aan. Om ons heen was het pikdonker. Boven ons een hemel vol sterren. We reden de lange oprijlaan omlaag het dal in. Een statig pand van vijf verdiepingen, omgeven door bos kwam tevoorschijn. Het veroverde ons hart.

Watermolen uit 1870
Het gebouw, een oude watermolen uit 1870, heeft een bijzonder verleden. Het was namelijk het kloppend hart van het dorp. Letterlijk. Het hele dorp was voor haar stroomvoorziening afhankelijk van deze watermolen. Dit werd opgewekt doormiddel van een groot waterrad langs een beek. Sommige elementen verwijzen hier nog naar. Deze authenticiteit, de grote balkenpartijen, ruime vertrekken, houten vloeren en vooral de vrije ligging midden in het groen en het heerlijk kabbelende beekje deden ons besluiten dit vakantiehuis te kopen.

We kochten het pand van andere Nederlanders. Hier hebben we nog steeds een hele leuke band mee. Zij gingen tien jaar geleden vanuit Nederland hetzelfde avontuur aan in Normandië. De koop rondkrijgen nam maanden in beslag. Elke avond zaten we na ons werk tot laat aan de keukentafel. Documenten moesten vertaald worden. Er kwamen plannen voor de verbouwing. We zochten meubels voor de inrichting. We moesten handtekening na handtekening zetten. Op 19 januari 2018 was het zover, we tekende bij de notaris voor onze nieuwe uitdaging. Het avontuur ging beginnen!

Vanuit Nederland was ons vakantiehuis best een grote uitdaging…

De watermolen was aan een metamorfose toe. De eerste grote klus? De vochtige badkamer op de begane grond. Met hulp van vrienden en familie renoveerden we deze tot een sfeervol geheel. Een prachtige stenen muur, op maat gemaakt wastafelmeubel én nieuwe douchecabine. Wat begon met één eindigde in maar liefs vijf nieuwe badkamers! Alles in het pand is groot en de lijst met wensen werd langer en langer. Alles moest uit Nederland komen en in het weekend met busjes naar Normandië vervoerd. Partijen badkamertegels, zware massieve boomstamtafels, op maat gemaakte meubels, nieuwe boxsprings, noem maar op.

Dit alles werd eerst bij ons thuis in Nederland bezorgd. Stel je eens voor hoe ons huis eruitzag zag met twintig boxsprings opgestapeld. Inderdaad, we konden onze kont nauwelijks keren. We kregen spontaan de slappe lach als er weer een partij spullen voor onze voordeur gelost werd. Hoe kregen we dit weer kwijt voordat het volgende busje weer naar Normandië reed?

Het water kletterde op de grond
Tijdens een klusweek in de voorjaarsvakantie stond het huilen mij nader dan het lachen. De zoveelste lekkage was een feit. Een huis vol dozen, klussende mensen en dan een plafond waar het water van af kletterde. Mijn neef, professioneel loodgieter zette het gelukkig al gouw in perspectief: “Als ik hiervan geen stress krijg hoef jij dat al helemaal niet te krijgen”. Ik had vervolgens mijn eigen uitdaging: koken voor twintig hongerige klussers.

De hele molen toverden we om tot een sfeervol vakantiehuis. Met kleuren die passen bij de oude watermolen en het gebied Normandië. Vrienden en familie gingen ombeurten een weekend mee waardoor we ontzettend veel werk hebben verzet. In drie maanden tijd werd de klus toch geklaard die eerst onmogelijk bleek.

Wij komen met regelmaat naar La Minoterie, in het prachtige Normandië voor een heerlijke vakantie. We voelen thuis op deze bijzondere plek. We hopen dat we dit nog lang met andere kunnen delen. Vind ons hier op GoogleMaps. Wie weet tot ziens!

Benieuwd naar activiteiten in Normandië? Lees hier ons blog >